Andrea Bocelli

Andrea Bocelli (* 22. září 1958 Lajatico, Toskánsko) je italský nevidomý tenorista, Interpret populární i klasické hudby.
Od roku 1965 navštěvoval specializovanou školu pro nevidomé ve městě Reggio Emilia. Nastupoval do ní ještě jako částečně vidící. Končil jako úplně nevidící.

Poté nastoupil do internátního ústavu Cavazza v Bologni, jehož součástí byla i specializovaná hudební konzervatoř pro nevidomé.

Po krátkém neúspěšném studiu na gymnáziu přešel na učitelský ústav. Po jeho dokončení pokračoval na univerzitě studiem práv. Studium práv úspěšně dokončil, ale zaměstnání v tomto oboru vykonával krátce, jako státem jmenovaný obhájce.
Jeho silný zájem o hudbu ho vedl k hledání nových možností studia. Vrcholem pro něj bylo studium v mistrovské třídě Franca Corelliho, který byl jeho dávným idolem.
Dlouho se nemohl jako zpěvák prosadit. Byl odmítán vydavatelstvími. Živil se jako barový klavírista a zpěvák. Zlom nastal v roce 1992, kdy mu rocková hvězda Zucchero nabídl, aby nahrál jako demo snímek druhý hlas duetu Miserere. Snímek velice zaujal samotného Luciana Pavarottiho, který se o jeho zpěvu vyjádřil velmi pochvalně. Nechtěl věřit tomu, že se jedná o barového zpěváka, pianistu okresního formátu.

Brzy se stal známým nejen v Itálii, ale díky písni Con Te Partirò i v zahraničí.

V roce 1996 až 1997 vyšlo ve světě jeho debutové album Romanza, které dosáhlo mnohamiliónového nákladu a stalo se úspěšným v Itálii, Latinské Americe, Španělsku a v mnoha dalších zemích.

V roce 1999 vydal své druhé album z oblasti populární hudby Sogno. Následovalo album Sacred Arias, které je naopak výhradně z oblasti „klasické hudby“. Prodej jeho alb v USA byl obrovský, získal několik cen a dlouho držel přední pozice v prodeji alb klasické hudby.

V roce 2001 vydal částečně autobiografické vzpomínky s názvem Hudba ticha. Tento rok završil vydáním velice úspěšného alba Cieli di Toscana.
Na svých koncertních turné spolupracuje i s Českým národním symfonickým orchestrem.

Diskografie
INCANTO – 2008
CARMEN 2008
Vivere Live in Tuscany – 2008
Cavalleria Rusticana 2007
Pagliacci – 2007
Under the Desert Sky 2007
The Best Of Andrea Bocelli – Vivere – 2007
Credo 2006
Amore – 2006
Massenet: Werther 2005
Andrea – 2004
Verdi Il Trovatore 2004
Tosca – 2003
Sentimento – 2002
Requiem – 2001
Tuscan Skies (Cieli di Toscana) – 2001
Cieli di Toscana – 2001
La Boheme – 2000
Sacred Arias – 2000
Verdi – 2000
Sacred Arias – 1999
Sogno – 1999
The Opera Album Aria – 1998
Viaggio Italiano – 1997
Romanza – 1997
A Night in Tuscany – 1997
Bocelli – 1995
Il mare calmo della sera – 1994
andreabocelli.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one